Pierwsza pomoc dla cukrzyka

Cukrzyca jest chorobą, w której dochodzi do problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi. Spowodowane jest to brakiem produkcji lub zaburzeniami w wytwarzaniu insuliny przez trzustkę. Nawet jeśli cukrzyca jest leczona może dojść do poważnej hiperglikemii lub hipoglikemii.

Kiedy u diabetyka pojawią się takie objawy jak duże pragnienie, ból brzucha, głód, zwiększone oddawanie moczu oznacza to, że poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki. Może się zdarzyć, że osoba z hiperglikemią zemdleje. Wówczas przyczynę omdlenia można zidentyfikować po tym, że będzie miała przyspieszone tętno, suchą skórę i śluzówki, wyczuwalny będzie też zapach acetonu. Przy podwyższonym cukrze najlepiej jest pominąć posiłek czy poruszać się, ale przy bardzo wysokim cukrze, jeśli doszło do omdlenia, układa się diabetyka w pozycji bezpiecznej i wzywa karetkę. Następnie należy go okryć kocem i sprawdzać oddech oraz tętno.

Z kolei przy bardzo niskim poziomie cukru we krwi, czyli hipoglikemii istnieje ryzyko pomylenia chorego z osobą pijaną. Wszystko dlatego, że jest on jakby zamroczony, ale występują też zawroty głowy, drżenie rąk, drgawki, pocenie się, niepokój. Natomiast istotny jest tutaj przede wszystkim brak zapachu alkoholu. Z drugiej jednak strony może tu dojść do nieporozumienia w tym sensie, że u cukrzyka hipoglikemia może wystąpić właśnie po alkoholu i to nawet bardzo niewielkiej jego dawce. Ponieważ odpowiednia pomoc może być dla cukrzyka sprawą życia i śmierci należy zawsze bardzo dokładnie przyjrzeć się wszystkim objawom, nie lekceważyć ich nawet jeśli wydaje nam się, że może chodzić o zbyt dużą ilość alkoholu. Jeśli osoba z hipoglikemią jest przytomna, to należy szybko podnieść poziom cukru we krwi podając coś słodkiego. Najlepiej, aby był to cukier rozpuszczony w wodzie czy herbacie. Natomiast jeśli diabetyk jest nieprzytomny postępujemy tak jak powyżej. Oczywiście wszystkie osoby, które mieszkają lub mają częsty kontakt z cukrzykiem powinny wiedzieć w jaki sposób udzielać mu pomocy w razie poważnego wzrostu lub spadku cukru we krwi.