Normy cukru we krwi na czczo i po jedzeniu

U zdrowego człowieka norma cukru we krwi wynosi do 100 mg% na czczo i do 180 mg% po posiłku. Jeśli poziom cukru zdecydowanie odbiega od normy i dochodzą do tego pewne typowe objawy najprawdopodobniej mamy do czynienia z cukrzycą.

Osoby u których stwierdzono cukrzycę powinny przestrzegać specjalnej diety. Bywa też tak, że muszą wstrzykiwać sobie insulinę. Poza tym konieczne jest regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Używa się do tego glukometru i nakłuwacza. Pomiarów dokonuje się zazwyczaj rano na czczo, godzinę po jedzeniu, dwie godziny po jedzeniu oraz przed kolejnym posiłkiem. Za każdym razem należy sprawdzać normy dla danego pomiaru. Jeśli nie są one prawidłowe, to prawdopodobnie spowodowane jest to jakimiś błędami w diecie lub źle dobraną dawką leków. Może tez jednak chodzić o stres czy chorobę. Natomiast wiedząc na przekład przed posiłkiem, że norma cukru jest przekroczona można skomponować go tak, żeby wszystko wróciło do normy. Na czczo poziom cukru powinien wynosić od 80 do 120 mg%, godzinę po jedzeniu do 180 mg%, dwie godziny po jedzeniu do 160 mg%, a przed posiłkiem od 80 do 135 mg%.

Jeżeli odstępstwa od podanych norm poziomu cukru we krwi są nieduże nie trzeba się specjalnie martwić, bo diabetycy raczej nie mogą tego całkowicie uniknąć, nawet jeśli stosują odpowiednią dietę i przyjmują leki. Natomiast kiedy dojdzie do hiperglikemii rzędu 240mg% należy szybko obniżyć poziom cukru we krwi. Może to oznaczać rezygnację z dodatkowego posiłku lub wstrzyknięcie większej dawki insuliny. Wszystko zależy od tego, w którym momencie dnia poziom cukru jest przekroczony. Czasami dochodzi także do hipoglikemii. Niedocukrzenie można zauważyć od razu bez żadnych pomiarów, ale kiedy pojawią się jego objawy warto sprawdzić to jeszcze za pomocą glukometru. Następnie należy coś zjeść. W przypadku zbyt dużego niedocukrzenia może dojść do utraty przytomności i diabetyk wymaga wtedy udzielenia mu pierwszej pomocy. Dlatego warto wiedzieć jak działać zarówno w przypadku zbyt wysokiego, jak i zbyt niskiego poziomu cukru we krwi. Trzeba też wiedzieć jakie są normy w ciągu całego dnia i w zależności od spożywanych posiłków.